Inhoudsopgave
Nieuws en andere wetenswaardigheden
. Een nieuw monument in Maartensdijk
. Acht Maartensdijkse monumenten in het Onlinemuseum
. 100 jaar geleden in de krant
Verenigingsnieuws
. Twee data voor uw agenda: een lezing op 20 maart en een excursie op 24 april

Nieuws en wetenswaardigheden

Een nieuw monument in Maartensdijk

Er zijn maar weinig monumenten in de oude gemeente Maartensdijk, die ons herinneren aan de tweede wereldoorlog. Westbroek heeft een monument voor de N.H. kerk en op zes plaatsen struikelstenen. Groenekan heeft het monument voor de omgekomen bemanning van de neergestorte B-17. Op de begraafplaatsen van Maartensdijk en Westbroek zijn oorlogsgraven. En dat is het wel.
Dit jaar is het 80 jaar geleden dat wij zijn bevrijd. En dit jaar realiseren de naoorlogse generaties zich waarschijnlijk meer dan ooit hoe kostbaar die vrijheid en het leven zonder oorlog is.
Voor onze historische vereniging was dat aanleiding om te onderzoeken of er ook in Maartensdijk plaats is voor een herdenkingsmonument voor 80 jaar Vrede en Vrijheid

Samen met de Historische Kring De Bilt heeft onze voorzitter daarvoor, namens onze vereniging, gepleit bij de gemeente De Bilt. En met succes!
De Maartensdijkse kunstenaar Philippe van der Zeeuw werkt op dit moment aan een monument dat een mooie plaats moet krijgen in het hart van Maartensdijk.
Wie regelmatig in het gemeentehuis komt, ziet daar wellicht de herdenkingsplaat, die van der Zeeuw heeft gemaakt ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Hierboven een foto van burgemeester Potters en van der Zeeuw direct na de onthulling.

Weinig monumenten in Maartensdijk? Het onlinemuseum weet wel beter. Zoek maar eens op 'monumentale boerderijen' op het onlinemuseum. U vindt acht prachtige voorbeelden van de 18e eeuw tot de Amsterdamse School in 1930.

100 jaar geleden

Tubantia 25 oktober 1925
Met dank aan Kees Dorrestijn

Verenigingsnieuws

Noteer 20 maart in uw agenda

Algemene ledenvergadering (de vergaderstukken volgen nog), gevolgd door een lezing van Gerrit Bloothooft (zie onder).

Parochiecentrum De Mantel
Nachtegaallaan 40
3738 EB Maartensdijk

Aanvang 20.00 uur; koffie vanaf 19.30 uur.

Lezing van Gerrit Bloothooft

Identiteit en voornamen, vroeger en nu


Als we als ouders een kind een voornaam geven dan is dat een keuze voor het leven. Die voornaam kan allerlei associaties kan oproepen: het kan verbondenheid met familie uitdrukken, passend zijn in het eigen sociale milieu, refereren aan taal en cultuur (regionaal of veel breder) waaruit men stamt, of bewondering voor een persoon uitdrukken. Maar altijd zullen ouders het gevoel hebben dat ze een mooie en passende naam hebben gekozen. Daarmee vormt onze voornaam een onderdeel van onze identiteit die door anderen 'gelezen' kan worden. Met de kennis van de voornamen van alle Nederlanders, hun geboortejaar en geboorteplaats (en -land) kunnen we de samenleving in kaart brengen, in tijd en plaats. Waar vroeger traditionele vernoeming naar (groot)ouders dominant was, komt dat tegenwoordig hooguit in de tweede of derde voornaam nog terug, en wordt de eerste voornaam door veranderlijke mode bepaald. Beide fasen hebben kenmerkende eigenschappen die besproken zullen worden.
Gerrit Bloothooft
Institute for Language Sciences, Universiteit Utrecht

Noteer 24 april in uw agenda

Excursie naar Amersfoort; nadere details volgen.

Muurhuizen en een mannenzaal

Amersfoort is een prachtige historische stad. Frits van Bemmel heeft voor u een rondleiding gepland door gidsen van het Gilde in het historisch centrum van Amersfoort, waarbij ook een bezoek aan de Mannenzaal. De Mannenzaal is naast het Hospitium in Beaune, de enige authentieke middeleeuwse ziekenzaal in Europa .

De wandeling is goed mogelijk voor rolstoelgebruikers. Vervoer: o.v of eigen auto. Nadien is er een lunch georganiseerd.
Email Marketing Powered by MailPoet