hvmlogo

We gaan beginnen ...

De beperkingen worden vanaf vandaag in snel tempo losgelaten. Dat betekent dat we langzaam maar zeker weer het normale verenigingsleven van onze Historische Vereniging gaan oppakken. Het bestuur denkt uiteraard na over een datum voor de Algemene Ledenvergadering. De archiefgroep is al een keer bijeen geweest en de redactie van St Maerten heeft hopelijk haar laatste Zoomvergadering gehouden om u gewoon in mei het 62e nummer te kunnen presenteren.
We zien uit naar een period waarin we elkaar gelukkig weer gewoon fysiek kunnen ontmoeten.

Vrijwilligers gezocht

Onze archiefgroep heeft door de Coronaperiode behoorlijke achterstand opgelopen. Omdat we niet bij elkaar konden komen heeft het opruimwerk in de Raadtkamer lang stilgelegen. De voorgenomen digitalisering van documenten, boeken en afbeeldingen is nog maar net op gang gekomen. In de zogenoemde 'Objectenbank' (klik hier ...) kunt u zien wat er op dit moment gedigitaliseerd en ontsloten is (55 objecten).
Eerder meldden wij in onze nieuwsbrief dat alle artikelen van Koos Kolenbrander ontsloten zouden worden. Ruim 160 artikelen vindt u hier ... in onze database. Het invoeren van de gegevens is een leuk, zelfstandig, maar tijdrovend klusje dat heel goed thuis achter de computer kan gebeuren.
We willen ons werk graag een versnelling geven en we zijn daarom dringend op zoek naar mensen, die thuis of op onze gezellige woensdagochtenden in de Raadtkamer een bijdrage willen leveren.
Wie helpt ons bij de digitalisering van het werk van Koos of bij één van de andere inventarisaties van leuke historische foto's, documenten en objecten? Mail archief@historischeverenigingmaartensdijk.nl of bel 06-22274054.

Overigens: er zijn ook nog steeds vacatures in het bestuur, de redactie en de activiteitencommissie. Aarzel dus niet om contact op te nemen als u de vereniging op een andere manier van dienst wil zijn.
In de vorige nieuwsbrief stelden we de vraag: "Welk belangrijk cultureel erfgoed in één van onze voormalige gemeenten, ziet u hier op de foto?"
Er kwam helaas maar één antwoord. Maar het was gelukkig wel een goed antwoord: Fort de Gagel. Dit fort ondergaat een grootscheepse restauratie. U kunt hier ... lezen wat er allemaal aan het gebeuren is.
De winnaar was Pieter Dissel, die secretaris is van onze zustervereniging de Historische Kring De Bilt. We wensen onze collega uiteraard veel leesplezier.

Rampjaar 1672

1672-rampjaar-navlogo

Quizvraag

IMG_2654
Landelijk zullen er in 2022 tal van activiteiten zijn rond de herdenking van het Rampjaar 1672. U kunt alle activiteiten volgen op de website van het Platform Rampjaarherdenking.
Het Rampjaar heeft ook ingrijpende en vreselijke gevolgen gehad voor de kernen van De Bilt en met name Maartensdijk en Westbroek. Het Onlinemuseum De Bilt heeft daar al veel over gepubliceerd. Ook in St Maerten kunt u daar t.z.t. een artikel over verwachten.
Naast landelijke activiteiten zullen er daarom ook interessante lokale activiteiten te volgen zijn. In ieder geval vind er op zaterdag 9 april a.s. in de NH Kerk in Westbroek een symposium en een expositie plaats met de titel: 'Moord en brand op het platteland'.
Zodra er meer bekend is, brengen wij u op de hoogte.
Email Marketing Powered by MailPoet