hvmlogo
EXCUSES
U heeft sinds 4 mei geen nieuwsbrieven van uw historische vereniging ontvangen. Als webbeheerder wil ik daarvoor excuses aanbieden, want u verdient beter.
Onze vereniging telt 11 vrijwilligers, die zich enthousiast met het archief, de beeldbank, de website en het tijdschrift bezig houden. Dat zijn te weinig mensen om ook in de lange vakantieperiode continuïteit te bieden. Daarom zijn de nieuwsbrieven zo lang achterwege gebleven, terwijl we eigenlijk vinden dat u er recht op heeft minstens eens per maand een levensteken van uw vereniging te ontvangen.
Er is genoeg verenigingsnieuws, er is vooral genoeg historisch nieuws en er komen fantastische historische vragen via onze website en beeldbank.
Wie van u helpt ons met het schrijven van een mooie en informatieve maandelijkse digitale nieuwsbrief? Handigheid in tekstverwerking is al voldoende, maar als u meer digitale ervaring heeft wordt u juichend ontvangen.
Bel me (06-22274054) of mail webmaster@historischeverenigingmaartensdijk.nl .
Jan Maasen
HELPT U ONS?

De Rustende Jager oftewel Het Braadspit oftewel Helden

rustendejager
In verband met de actualiteit laten wij u hier een foto zien uit de collectie van Koos Kolenbrander, die ook in onze beeldbank is opgenomen. Het is een olieverfschilderij van De Rustende Jager uit 1941 van de schilder Hendrik van der Wilt. In het bijbehorende artikel van Koos leest u alles over de schilder en de geschiedenis van dit pand dat ten onrechte nog geen monumentenstatus heeft.
Waar we niet blij mee zijn ...
De wethouder (mevrouw 't Hart) laat ons in de kranten weten dat op deze plek volgens het het bestemmingsplan een restaurant met drive through gevestigd mag worden, maar dat ze daarover 'niet staat te springen'. Er zou niets tegen te doen zijn ... De ondernemer die zich al gemeld heeft om hier zijn fastfood te slijten, wrijft zich al in zijn handen bij zo'n uitspraak. Teken daarom hier ... de petitie tegen deze ontwikkeling.
Waar we wel blij mee zijn ...
Naar aanleiding van de plannen rond het restaurant, stuurde Lex van Boetzelaer ons de foto van een oudere afbeelding (een aquarel van rond 1900), die we uiteraard ook graag in onze beeldbankcollectie opnemen na toestemming van de eigenaar.

De Koos Kolenbranderbank: historische artikelen gekoppeld aan een fotobeeldbank


We hebben u eerder bericht over het plan om alle (!) artikelen van Koos Kolenbrander op te nemen in onze beeldbank. Wat we gaandeweg ontdekten is dat we daarmee ook een unieke collectie van bekende en onbekende foto's van onze oude gemeente in handen kregen. Foto's die - dankzij de artikelen - ook gingen leven. Hieronder een voorbeeld van een (ansichtkaart)foto en een artikel naast elkaar.
Koos heeft ons daarmee een unieke historische collectie gegeven. Er staan nu meer dan 330 artikelen online, gekoppeld aan meer dan 500 foto's; we schatten dat we bijna op de helft zijn. Kees Dorrestein doet al het scan- en fotowerk; Lisan Koppenol koppelt foto's en artikelen digitaal aan elkaar.
En aan de bezoekersstatistieken van de website zien we dat deze combinatie dagelijks gevonden wordt door mensen die op internet zoeken naar informatie over oud Maartensdijk en de andere kernen.
Neem ook eens kijkje op de Koos Kolenbranderbank (klik hier ...) en laat ons weten wat U er van vindt (archief@historischeverenigingmaartensdijk).
Kolenbrander-1

ACTIE RABO CLUBSUPPORT

De Historische Vereniging Maartensdijk doet mee aan deze actie van de Rabobank! Met uw stem kunt u een deel van de pot naar onze vereniging laten komen. Uw stem is dus geld waard!
De stemperiode van Rabo ClubSupport is van start en u kunt stemmen tot en met 27 september 2022. Stem nu op onze vereniging via Rabobank.nl/clubsupport.
Met Rabo ClubSupport draagt Rabobank het hele jaar door met kennis, netwerk en geld bij aan maatschappelijke doelen van meer dan 30.000 clubs door heel Nederland.
Deze actie is bestemd voor mensen met een bankrekening bij de Rabobank én die lid zijn van de Rabobank. Indien u nog geen lid bent: dit is gratis en voor wat het inhoudt zie:
https://www.rabobank.nl/leden/lid-worden
Op het moment dat u lid bent (dat gaat heel snel) kunt u vijf stemmen uitbrengen. Hiervan zijn maximaal twee stemmen uit brengen op de Historische Vereniging Maartensdijk. De overige drie stemmen kunt u dan uitbrengen op een andere stichting of vereniging in onze regio.
Maak gebruik van uw stemrecht en dien uw stemmen in!
Onze vereniging koos als bestedingsdoel van de opbrengst uit deze actie:
Verdere digitalisering en categorisering door van haar collectie. Dit bevordert de vindbaarheid van specifieke items binnen de collectie. Ook het recent ontvangen omvangrijke archief van Koos Kolenbrander wordt gedigitaliseerd.
Daarnaast bestaat de vereniging dit jaar 35 jaar waarbij we willen stilstaan door een iets kleurrijkere uitgave van St Maerten en/of toevoeging van een historische landkaart van het gebied.
Meer info: Ed van Zijl, penningmeester Historische Vereniging Maartensdijk
penningmeester@historischeverenigingmaartensdijk.nl
Email Marketing Powered by MailPoet