hvmlogo

Gefeliciteerd!

U bent lid - of een hele belangrijke relatie - van een jarige vereniging. Deze maand is het 35 jaar geleden (om precies te zijn op 7 oktober 1987) dat de statuten van de Historische Vereniging Maartensdijk bij de notaris werden gedeponeerd. Sinds dat moment bestaan wij officieel als rechtspersoon.

In de loop van het jaar daarna kwamen allerlei activiteiten op gang, waarbij de geboorte van ons tijdschrift St Maerten natuurlijk niet onvermeld mag blijven. Ons verenigingsleven komt na de 'coronajaren' nog maar langzaam op gang en de viering van ons jubileumjaar is een prachtige gelegenheid om onze saamhorigheid - als het gaat om de geschiedenis van Maartensdijk, Groenekan, Westbroek en Hollandsche Rading - opnieuw op te bouwen.
De redactie van St Maerten is bezig met een bijzonder en verrassend jubileumnummer van St Maerten en wie weet wat er de komend tijd nog meer in het vat zit. Wellicht kunnen wij ons door de vergrijzing langzaam dalende ledental met nieuwe activiteiten weer ombuigen naar een langzame groei.

Dankjewel,
Liesbeth du Mee.


Afgelopen zomer heeft een van onze oudste actieve leden, Liesbeth du Mee, een groot deel van haar archief aan de HVM geschonken. Liesbeth is lang een actief lid geweest en heeft onder meer diverse artikelen voor St Maerten geschreven. Haar archief bestaat uit verzamelde boeken, artikelen, reproducties en eigen foto's. Topstuk in haar geschenk aan de vereniging is een zelfgemaakt beeld van St Maerten.
De archiefgroep gaat werk maken van de beschrijving van haar collectie en haar St Maerten krijgt een ereplaats.
Heel veel dank, Liesbeth, voor dit geschenk en je mooie actieve bijdragen in het verleden.
IMG_3008
Liesbeth redigeerde, samen met Jettie Verwer St Maerten nummer 51, Maartensdijk en kunst. Klik hier ... voor dit prachtige kunstzinnige nummer en let vooral op de voorplaat.
Wat is een Engelenraam (of Engelenvenster)?
Albert de Haan doet al geruime tijd onderzoek naar engelenramen. Een Engelenraam is de benaming van een venster in de topgevel van boerderijen dat bestaat uit drie of meer ramen, waarbij het middelste gedeelte hoger en breder is dan de zijramen. De ramen zijn onderling gescheiden door deelzuiltjes of stijlen.
De buitenste ramen zijn altijd gelijkvormig gedekt met een boog, die meestal afwijkend is van het middengedeelte. Het is een regionaal verschijnsel in de Krimpenerwaard, Lopikerwaard en het Utrechtse veenweidegebied. Sporadisch komt het elders voor. Het werd vooral toegepast in de periode 1850 – 1920.
Albert heeft ca. 170 exemplaren gevonden, allemaal uit de periode 1850 – 1920. De bedoeling is dat hierover dit jaar een boek verschijnt.
Chauvinistisch als we zijn, vinden we dat het mooiste engelenraam te vinden is in Westbroek. Op de Huydecoperweg (nr 6, dhr en mw Oostveen) staat dit pand met de gevel gericht naar het oosten. Boven het engelenraam is een prachtige opgaande zon ingemetseld met gele baksteen.

IMG_1093 (3)
Email Marketing Powered by MailPoet