hvmlogo

Victor Frederik vraagt hulp van oudere Groenekanners of Maartensdijkers


Een vraag van Victor Frederik uit Utrecht. Ruim een jaar geleden kreeg Victor via zijn dochter het ‘dagboek’ in handen van Hens Lindeman (officieel Henri), die gedurende de oorlog een tijdlang bij de familie v.d. Horst verbleef op de Utrechtseweg 347 (nu Koningin Wilhelminaweg). Het “dagboek” heeft veel weg van een ooggetuigenverslag gedurende anderhalve oorlogsjaar. Victor legt het volgende hieronder uit en roept onze hulp in:

“Ik ken Hens Lindeman persoonlijk. Mijn vader was voor de oorlog, net als Hens, natuurkunde leraar op een middelbare school in Utrecht. In de 60er jaren kwam hij bij ons thuis, omdat hij samen met mijn vader natuurkunde leerboeken schreef voor het middelbaar onderwijs.
Het 248 pagina’s tellende 'dagboek' heb ik natuurlijk tig keer doorgelezen. Het beslaat de periode september 1941 tot 22 april 1943. In die periode was Hens leraar op de Joodse school in Utrecht. Ik schrijf ‘dagboek’ tussen aanhalingstekens omdat hij het schreef in de periode dat hij ondergedoken zat. Het zijn dus verse herinneringen. Uit angst dat de Duitsers het ‘dagboek’ te pakken zouden krijgen heeft hij alle namen van personen en plaatsen veranderd in gefingeerde namen.
Ik probeer de werkelijke namen te achterhalen. Daarvoor heb ik natuurlijk dankbaar gebruik gemaakt van ‘Groenekan en de Tweede Wereldoorlog’ en ‘De nagekomen verhalen’. Maar ik kom er niet helemaal uit.”

En het dus hier dat u als lezer en lid van HVM kunt helpen. Hens Lindeman beschrijft in zijn dagboek dus een aantal bewoners van Groenekan. En misschien kunnen de wat oud(ere) Groenekanners/Maartensdijkers onder ons, aan de hand van de tekstfragmenten in deze link Dagboek Hens herkennen wie hij daarbij bedoelt. Uw reactie wordt zeer gewaardeerd en kunt u sturen naar:
Victor Frederik
victor@joodseschoolutrecht.nl
Email Marketing Powered by MailPoet