Op zoek naar de historie van De Bilt en Maartensdijk in Ierland

Gert Landman en Truus Kreeft organiseren een cultuurhistorische themareis naar Ierland van 18 tot en met 25 mei 2020.

Zoals bekend heeft er op het landgoed Oostbroek, tussen De Bilt en Zeist, een klooster gestaan, van waaruit onze regio (toen grotendeels moerasland) is ontgonnen.
Deze Sint Laurensabdij is gesticht na een pelgrimsreis naar Ierland van een ridder, in wiens voetsporen deze reis nu gaat.
Bisschop Godebald werkte van harte mee met de bouw van het klooster en is er zelf later ingetreden. De Ierse sfeer was er ook nog vier eeuwen later, toen de kerk van Westbroek muurschilderingen kreeg met o.a. een groep van zes heiligen. Sint Laurens van Oostbroek staat centraal, met om hem heen twee Ierse metgezellen van Willibrord en de belangrijkste Ierse heilige naast Sint Patrick: Sint Brigida. De helft van de heiligen moest blijkbaar Iers zijn.

Muurschildering NH Kerk Westbroek; foto OnlineMuseumDeBilt.nl

Reisinformatie

Het is een themareis voor moderne pelgrims langs hoogkruisen, een middeleeuws pelgrimsoord in het noordwesten, het prehistorische Newgrange en in Dublin het beroemde Book of Kells. Een kennismaking met de Iers-Keltische traditie die vanaf de zevende eeuw de Europese cultuur diepgaand heeft beïnvloed. Daarnaast ook natuur, zoals wandelen bij oude ruïnes en langs hoge kliffen.
Bij vorige Ierse reizen, in 2017 en 2018, hoorden we meermalen: “Dit jaar kan ik niet, maar ik houd mij aanbevolen als er nog eens zo’n reis komt.” Die nieuwe kans is er nu! En wie voor het eerst hiervan hoort, is uiteraard ook uitgenodigd.

Op vrijdag 27 september 2019 vindt vanaf 19.30 uur een informatieavond plaats in de grote zaal van ‘De Voorhof’ naast de Dorpskerk in De Bilt, Burgemeester de Withstraat 29a. Truus Kreeft en Gert Landman vertellen over de komende reis die zij zullen leiden. Vanaf half acht staat de koffie klaar, en ook de beamer met een overzicht van de reis (de excursies etc.). U kunt alles vragen wat u weten wilt om te zien of dit iets voor u is. Van harte welkom, graag tot dan!

Gert Landman en Truus Kreeft
gertlandman@planet.nl / truus.kreeft@hetnet.nl