Struikelstenen De Bilt

Naar aanleiding van het bericht ‘WO2 in de familie’ van Krischan Hagedoorn (lees hier…), ontvingen wij nog een aanvulling van Alexander Tchernoff, de voorzitter van Stichting Struikelstenen De Bilt.

Naast alle verhalen die in dit bijzondere jaar ook verder naar boven komen – alvast een mooie bundeling in het tijdschrift St Maerten – , wil de Stichting Struikelstenen De Bilt – door middel van zogenaamde struikelstenen de ongeveer 130 Joodse personen uit het huidige grondgebied van de gemeente De Bilt blijvend in onze gedachten houden.
De stenen zijn 10×10 cm met hierop een messingplaatje waarop de naam , geboortedatum en datum en plaats waar zij vermoord zijn door de nazi’s, vermeld zijn. De steen wordt geplaatst vlakbij hun laatste vrijwillig gekozen woonplek.
Een herinnering vanuit de gedachte “zolang wij hen gedenken, blijven zij leven”. Tegelijk ook een leermoment voor onze jongeren om je te realiseren waartoe een oorlog kan leiden.
Via het Joods Monument zijn veel namen bekend maar het uitzoeken van verdere achtergronden, mogelijke nabestaanden e.d. vraagt nog veel onderzoek. Wie was inwoner, wie was hier ondergedoken ? Naast namen zijn vooral verhalen belangrijk.
Hierbij dus tegelijk een oproep aan historici, genealogen en historisch geïnteresseerden ons in dit enkele jaren durende project te ondersteunen.
De stichting trekt samen op met onze twee historische verenigingen, het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen en het Online Museum De Bilt. Een mooi voorbeeld van samenwerken !
Ik verwijs verder graag naar de zeer spoedig te openen site struikelstenendebilt.nl.

Alexander Tchernoff

Gunter Demnig bij het voormalige Centraal Israëlitisch Weeshuis in Utrecht op 8 april 2010

Toelichting (bron Wikipedia)
Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.
Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten.
De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst. Demnig plaatst de eerste Stolpersteine in een gemeente nog altijd zelf. Als er vervolgens opnieuw Stolpersteine geplaatst worden, kan dat in overleg door de lokale gemeenschap worden gedaan.