Lintje voor Marten Mobach

Op vrijdag 18 december ontving ons lid Marten Mobach op 101-jarige leeftijd het Mobilisatie Oorlogskruis. Het Mobilisatie-Oorlogskruis is bestemd voor militairen en oud-militairen, die na 6 april 1939 en voor 20 mei 1940 ten minste 6 maanden in dienst waren. Lees hier … het verslag van de uitreiking door minister Bijleveld in het AD.
“Mobach treedt in september 1940 toe tot de marechaussee, op dat moment onder bevel van de Duitsers. In 1943 komt hij in Westbroek terecht, ter vervanging van de gemeentelijke veldwachter. Het verzet vraagt hem zich bij hen aan te sluiten, waarna hij de informatie die hij als marechaussee krijgt, deelt om voedsel voor de onderduikers en wapens voor de ondergrondse buit te maken.”
Marten Mobach is lid van onze vereniging en hij heeft zijn herinneringen ook opgeschreven voor ons tijdschrift St Maerten. Klik hier … voor zijn verhaal. In 2010 schreef hij zijn autobiografie.
Klik hier … voor een artikel uit de Vierklank ter gelegenheid van zijn 100 verjaardag.

Marten Mobach en minister Bijleveld
(foto AD)

Wij feliciteren Marten van harte met deze late, maar welverdiende onderscheiding voor zijn verdiensten voor ons land. Wat ons betreft is het zeker ook een dank voor zijn bijdrage aan het verzet in onze oude gemeente.