Werelderfgoed in Maartensdijk e.o.

Waarschijnlijk bent u sowieso wel trots op de geschiedenis van uw woonplaats, maar sinds deze maand hebt u daar een extra reden voor: op 26 juli is de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco.
Op het grondgebied van de voormalige gemeenten Westbroek, Achttienhoven en Maartensdijk zijn maar liefst vijf forten gebouwd, die nu de status van werelderfgoed hebben. Als we de gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht meerekenen, staan er 10 van de 45 forten van de NHW binnen fietsafstand van onze woonplaats. Ze staan op dezelfde lijst als de Taj Mahal, de Chinese Muur en het Alhambra. Om maar wat te noemen…

In 1996 nam UNESCO de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst op. De Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt opgenomen als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam.
Samen vormen zij het werelderfgoed De Hollandse Waterlinie, een compleet monument van verdediging van het land met water als bondgenoot.
Het toekennen van de UNESCO Werelderfgoed status is een kroon op het werk van velen. De UNESCO-status van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is een soort Michelinster voor het erfgoed.

U heeft alle reden om trots te zijn op ‘onze’ forten. Ze zijn onlosmakelijk onderdeel van ons landschap en van onze geschiedenis. Door de werelderfgoedstatus zijn we er van verzekerd dat er goed voor de forten gezorgd gaat worden, dat ze allemaal een goede culturele of recreatieve bestemming krijgen én dat ons mooie, cultuurhistorische landschap goed beschermd wordt.
Naast een reden voor trots, ook een reden voor dankbaarheid.

Meer weten over ‘onze’ forten?
Klik hier .. voor een uitgebreid artikel op deze website.

Memoriekaart ca 1880, Fort Ruigenhoek. Bron: Kenniscentrum Waterlinies.