De ongelofelijke collectie kunst van Frits Lugt.

In St Maerten 60 schreef Geert Boorsma uitgebreid over buitenplaats Rustenhoven. Dit artikel leverde meerdere reacties op, waarvan de laatste door mevrouw Louise van Amstel. Zij wees ons nog eens op de ongelofelijke collectie kunst die werd verzameld door een van de bewoners van Rustenhoven. Het gaat om 5600 tekeningen, 30.000 prenten en 400 schilderijen.
In 1947 hebben Frits Lugt en zijn echtgenote To Lugt-Klever de stichting Custodia (“Fondation Custodia”) opgericht om deze indrukwekkende collectie een plek te geven. Die plek is ‘l’hotel Turgot’, een particulier herenhuis uit de 18e eeuw in het VIIe arrondissement in Parijs.
Mevrouw van Amstel was lerares Frans en ze wees ons op de website van de Stichting Custodia, waar van alles te lezen is over deze bijzondere plek. Via de site krijgt u toegang tot de online catalogus, waarop een deel van de collectie is te zien. De site is verder een prima plek om uw Frans eens op te halen, maar er is ook een Engelstalige versie. De Nederlandse site bevat vooral zakelijk informatie over de stichting.
Via de Franse website vonden we ook het YouTube kanaal van de Fondation Custodia. Een Nederlandse documentaire over Frits Lugt en de collectie wordt bewaard door onze historische vereniging (zie hieronder).
Heel veel dank aan mevrouw van Amstel voor deze prachtige aanvulling op St Maerten.

Zie ook deze post op het Online Museum De Bilt:
Frederik Johannes Lugt, kunstverzamelaar