Het huis dat nooit gebouwd werd. Wie weet meer?

Van dominee Weststrate uit Heerde (inmiddels met emeritaat) ontvingen wij een originele bouwtekening voor een woning aan ‘het rondje’ aan de Tolakkerweg in Hollandsche Rading. Pikant detail: de tekening met het ontwerp dateert uit 1944! Het is intrigerend dat iemand in die tijd zulke plannen had. De opdracht werd gegeven door G. Bos.
Het huis is – voor zover we weten – nooit gebouwd en zeker niet op die plek.
Wie kan ons helpen aan informatie over de achtergronden van dit huis? Wie was G. Bos? Waarom kon hij/zij in 1944 nog deze plannen maken?

Hieronder een aantal details van de tekening die we ontvingen.

Aanzicht vanaf de Tolakkerweg
Plattegrond van woning en tuin
Zuidgevel
Schets van ‘het rondje’ en plaats van de te bouwen woning
Naam van de architect en datum van de tekening

De architect is interessant. Ferdinand Bernardus Jantzen (Amsterdam, 29 juni 1895 – Ede, 25 augustus 1987) was een Nederlands architect van protestantse kerken. Hij was in protestantse kringen tamelijk bekend. Hij ontwierp bakstenen kerkgebouwen, aanvankelijk in de stijl van het expressionisme, verwant aan de Amsterdamse School. Vanaf het einde van de jaren 30 van de 20e eeuw sloeg hij een meer traditionalistische richting in.

We zijn benieuwd of er mensen zijn in Hollandsche Rading of elders, die weten wie opdrachtgever G. Bos was of anderszins weten van de plannen om dit huis te bouwen. Wellicht is via hen ook te achterhalen waarom het plan niet is uitgevoerd. Al ligt de gedachte voor de hand dat het verloop van de oorlog daar mee te maken zal hebben.

Heeft u informatie of vragen? Stuur een mailbericht naar nieuwsbrief@historischeverenigingmaartensdijk.nl. Wie ons het meest op weg helpt krijgt sowieso een eervolle vermelding in de volgende nieuwsbrief en iets lezenswaardig uit de bibliotheek van onze vereniging.