Uniek filmmateriaal uit Westbroek (1946)

Karien Scholten, bekend Westbroekse en lid van de redactie van St Maerten, kreeg onlangs uniek filmmateriaal in handen met tal van bekende gezichten. De film is waarschijnlijk gemaakt door Jan van Vliet, de zoon van de toenmalige gemeentesecretaris Korstiaan van Vliet. De aanleiding was de viering van de geboorte van een ‘bevrijdingskind’, dat geboren werd negen maanden na de bevrijding. Met de oorlog nog vers in het geheugen, werd het een fantastisch feest.

Karien selecteerde en monteerde een film van 5 minuten, die nu online bekekenen kan worden. Onder de film vindt u de synopsis met uitleg van Karien. En daaronder vindt u nog een uitnodiging om op de film te reageren.

Filmbeelden uit februari 1946.
Locatie: In en om het doktershuis, De Blauwhoef, in Achttienhoven (Westbroek)
Gefilmd door: vermoedelijk Jan van Vliet, zoon van de toenmalige gemeentesecretaris

Film in drie bedrijven:
Na het vertrek van dokter Welffer en zijn vrouw in 1941 hadden dhr. en mw. Broere hun intrek genomen in het doktershuis (eigendom van de gemeenschap). Dokter Broere was toen de nieuwe huisarts van Westbroek-Achttienhoven. Op 18 februari 1946, negen maanden na de bevrijding, werd hun zoon André geboren, een kind van hoop op betere tijden. Met muziek en nog veel meer werd de eerstgeborene in het doktersgezin welkom geheten.
1. Op een besneeuwde zaterdagochtend bracht Muziekvereniging De Vriendenkring in optocht een aubade aan het gezin. Namens de dorpsgemeenschap boden zij daarbij een hobbelpaard aan. Voor het huis staat het echtpaar Broere met familieleden en vrienden. Ook dhr. Van der Meijden van de wasfabriek staat hier tussen.
Dirigent van De Vriendenkring was toen dhr. Wisman. Hij kwam in legeruniform, want was beroepsmilitair en tevens dirigent van De Huzaren van Boreel. Dhr. Wisman gaf ook les bij De Vriendenkring. Hij was streng. Hij woonde aan het eind van de dr. Welfferweg en zat in de oorlog op het distributiekantoor.
Op de film zijn enkele leden van De Vriendenkring te herkennen:
Frits van ’t Veld, één van de jongens die het hobbelpaard draagt. Hij was leerling bij De Vriendenkring en speelde bugel, later trompet. Hij bleef 22 jaar lid.
De broers Ap en Eef de Graaf op cornet.
Cor de Bree: bugel
Wim van Oostrum, zoon van de bakker: altsaxofoon
Cor Verhoef: bassaxofoon, tuba
Joop Verdonk achteraan op bastuba
2. Kraamvisite door de leerlingen van beide scholen van Westbroek-Achttienhoven
De kinderen kwamen met hun klas en onderwijzer(es) vanuit het dorp aangelopen, zwaaiend met vlaggetjes. Mevrouw Broere, met André op schoot achter het raam naast de voordeur, heette hen welkom. Zij zag hoe allen voor de deur de klompjes uitschopten om binnen de trap op te lopen naar de voorkamer boven. Daar waren lange tafels gedekt met voor ieder beschuit met muisjes op een bordje. Opgetogen lieten zij het zich smaken. Bij vertrek werden de passende klompjes weer aangetrokken.
Een paar meisjes zijn inmiddels herkend (Reyka van Zijtveld en Dukie Mulder) en ook een schoolmeester (Wout van Oostrum).
Personeel in het doktershuis was o.a. Lien ( van de Gageldijk, 22 jaar). Zij deed open voor patiënten die aanbelden aan de voordeur.
3. André werd gedoopt in de Hervormde kerk van Westbroek.
Voor de doop liep de familie naar de kerk, met als laatste een zuster met de baby in de kinderwagen. Het dorp was nog opvallend rustig.
Voor de kerk is een kruis met bloemen zichtbaar ter herdenking van de gevallenen in de oorlog. De wonden waren nog vers. Later is hier een monument gebouwd.

2 gedachten over “Uniek filmmateriaal uit Westbroek (1946)

Reacties zijn gesloten.