De Koos Kolenbrander Beeldbank is nu klaar!

Op woensdag 12 juni hebben de vrijwilligers van de beeldbank van de Historische Vereniging Maartensdijk een klein feestje gevierd met drie geschiedschrijvers van de voormalige gemeente Maartensdijk: Koos Kolenbrander, Hans Stevens en Theo Schouten. Aanleiding was de afsluiting van het project ‘Koos Kolenbrander Beeldbank’.
Koos Kolenbrander schreef zeshonderdachtentachtig artikelen over Oud Maartensdijk. Gepubliceerd in de Stichtse Post (24), de Biltse en Bilthovense Courant (112) en de Vierklank (544). De eerste artikelen nog samen met de beroemdste kapper van Maartensdijk, Hans Stevens. Daarna ging Koos solo. Het hele oeuvre van Koos Kolenbrander bevat nog wel wat meer artikelen, maar die gaan over de Bilt en andere onderwerpen.

vlnr Hans Stevens, Theo Schouten, Koos Kolenbrander


Al die artikelen staan nu op de beeldbank van de Historische Vereniging Maartensdijk. De vrijwilligers van de beeldbank hebben er drie-en-een-half jaar over gedaan om de artikelen en de foto’s in hun originele vorm te scannen, digitaal leesbaar te maken, in de beeldbank te plaatsen en van een korte omschrijving te voorzien.
Koos heeft er ruim 25 jaar over gedaan. Geen computer, geen kunstmatige intelligentie, maar alles voortkomend uit de volstrekt natuurlijke intelligentie van Koos. En uit zijn werklust. Want verreweg de meeste artikelen zijn gebaseerd op interviews en gesprekken met Maartensdijkse, Westbroekse, Groenekanse en Radingse inwoners. Duizenden gesprekken en zoektochten naar foto’s.

Het resultaat is een volstrekt verantwoorde beschrijving van de geschiedenis van onze oude gemeente. Met de nadruk op de vorige eeuw. En – heel belangrijk – met de nadruk op het leven van gewone mensen.
Koos schreef natuurlijk ook over de grote historische onderwerpen, zoals de ontginning van onze streek. Ook de tweede wereldoorlog was nooit ver weg. Maar het leven van boeren, postbodes, kappers, winkeliers en handwerkslieden had toch zijn grote voorkeur.
Gelukkig schreef hij zonder sentimentaliteit en zonder te romantiseren. Ook de armoede en de tegenslagen werden beschreven. Het zijn verhalen uit het échte leven in Oud Maartensdijk.

Tot slot
Het volgende project van de beeldbankvrijwilligers wordt de digitalisering van enkele duizenden foto’s uit de ansichtkaartenverzameling van de voormalige postbode Theo Schouten. Theo is in de eerste plaats verzamelaar. Zijn verhalen vertelt hij heel smakelijk in museum Vredegoed, dat ontstaan is op basis van zijn uitgebreide verzameling voorwerpen uit onze streek.