De kern Steinenburg

SteinenburgSteinenburg

Steinenburg is tijdens de voorlaatste annexatie in 1954 bij de gemeente de Bilt gekomen. Het was tot 1954 de meest zuidelijk gelegen buurtschap van de gemeente Maartensdijk, dat van west naar oost bij de huidige Utrechtse Biltstraat begon en bij de villa “Steijnenburg” eindigde. De in verval geraakte oorspronkelijke villa “Steijnenburg” heeft tot 1903 nog als café dienst gedaan en is hierna gesloopt. Op het terrein zijn toen de huidige woningen gebouwd op basis van een plan dat in 1902 werd ingediend door de architect W.A. Hazenbosch bij de gemeente Maartensdijk. Lees meer over Steinenburg …

Foto’s van de plantekeningen (1902) van villapark Steinenburg
Elke foto is ca 6 seconden zichtbaar. Klik op de filmstrip voor een diavoorstelling, die u zelf kunt bedienen met de links/rechts symbooltjes op de foto. Druk op esc om terug te keren.

   
ontwerp_landhuisjes.jpg
plattegrond_steinenburg.jpg
steinenburgcomplex.jpg

Steynenburg, Steijnenburgh, Steijnenburg of Steinenburg?
Alle vier schrijfwijzen komen voor. Steynenburg is mogelijk de oudste schrijfwijze, alhoewel het ook mogelijk is dat deze schrijfwijze berust op verwarring met een buurtnaam in Leiden. De naam van de oorspronkelijke villa wordt meestal geschreven als Steijnenburg. In het plan van Hazenbosch wordt ook Steinenburgh gebruikt (zie de plattegrond hierboven). De meest recente schrijfwijze is Steinenburg en dit wordt ook in straatnamen gebruikt. Deze website sluit – net als de Historische Kring De Bilt – aan bij de recente schrijfwijze, behalve als het om de villa gaat (daarbij worden aanhalingstekens gebruikt).

Terug naar ‘De gemeente Maartensdijk …’